Endoscopische maagballon

Procedure  

NOTA : lange wachttijden door corona, ten vroegste pas na de zomer.  U kan hier heden geen afspraak voor maken.

U wordt opgenomen in het dagziekenhuis.

Na het toedienen van de narcose, ondergaat u een gastroscopie.  De ballon wordt via een catheter naar de maag gebracht en gevuld met 500cc zoutwater.

Enkele uren na plaatsing, als u goed wakker en niet meer misselijk bent, mag u het ziekenhuis verlaten.

U kan enkele dagen keelpijn hebben van deze procedure

Voor wie? 

Een maagballon vermindert enkel de inname van vast voedsel. Het heeft weinig tot geen effect op snoep of calorierijke dranken. Daarom is de ballon geschikt voor ‘pure’ volume-eters en niet voor snoepers.

Vooraf krijgt u een analyse bij een diëtiste en psychologe die mee bepalen of een maagballon zinvol bij u zal zijn.  Zo kunnen we de geschikte patiënten uit selecteren.

Bijwerkingen 

Gedurende de eerste dagen dient uw maag te wennen aan de aanwezigheid van de ballon. U kan last krijgen van misselijkheid, hikken, een opgeblazen gevoel, diarree en buikkrampen. Deze bijwerkingen zijn van tijdelijke aard en verdwijnen na enkele dagen. Best voorziet u één week werkonbekwaamheid.  U kan hiervoor een attest bij de arts bekomen.

Resultaat

De ballon dient na 1 jaar verwijderd te worden wegens risico op lekkage. Het resultaat is erg variabel en kan gaan van 7 tot 20 kilo. Mede bepalend is hoe gezond u eet en leeft.

U wordt na de plaatsing gedurende zes maanden gevolgd door de diëtiste, psychologe en kinesist.

Let wel… slechts 10% van de patiënten kan het gewichtsverlies langdurig behouden omdat de meerderheid in zijn oude foutieve gewoontes vervalt na verwijdering van de ballon.

Kostprijs 

De maagballon zelf wordt niet terugbetaald door de mutualiteiten. Er is wel een tussenkomst voor de dagopname en gastroscopie.
Totale kostprijs (plaatsing – dagopname – ballon - erolonen artsen) bedraagt 1400 euro. Ook de verwijdering wordt terugbetaald.

Het pre- en postoperatief traject  = consulten arts, diëtiste, psychologe en sportarts zijn hier niet in verrekend.

Gewone tussenkomst:
privé kamer: 1.701
tweepersoonskamer: 1.400

Verhoogde tussenkomst (WIGW)
privé kamer: 1.691
tweepersoonskamer: 1.400

 

Prijzen voor buitenlandse (Nederlandse) patiënten: u dient zowel de kost van de ballon, de lichte narcose als de procedure te betalen

- Plaatsing ballon :
tweepersoonskamer: 2.000 euro

- verwijderen maagballon voor buitenlandse patiënten:
tweepersoonskamer: 562 euro

 

De genoteerde prijzen zijn ramingen.  Lichte variaties zijn mogelijks ifv het benodigd materiaal of medicatie.