Salad jar

Als je onderweg bent of je moet een lunch meenemen naar het werk kan een maaltijdsalade niet de gemakkelijkste keuze lijken. Ook is het soms moeilijk om je salade de ochtend zelf nog klaar te maken. En als we dan tegen de middag in ons doosje kijken, dan is de sla vaak doorweekt en ziet het er helemaal niet zo smakelijk meer uit. Voor bovenstaande problemen kan het maken van een salad jar een oplossing bieden. Het principe van salad in a jar is om de ingrediënten te rangschikken op gewicht, dit van zwaar naar licht. Doordat de vinaigrette niet in contact komt met de sla blijft deze lekker knapperig tot de middag. De maaltijdsalade blijft er aantrekkelijk uitzien en de smaak van de verschillende ingrediënten gaat minder in elkaar over. Ook kan een salad jar gerust 1-2 dagen op voorhand klaargemaakt worden.

Ingrediënten (voor 1 persoon):

  • 40g bruine rijst (ongekookt)
  • 100g zalm (vers of diepvries)
  • 40 g broccoli (vers)
  • 50g sojabonen (vers of diepvries)
  • 50g boerenkool (vers)
  • 50g kerstomaatjes (+/- 5 stuks)
  • 20g rode ui
  • 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes
  • Een snuifje peper
  • Een snuifje zout

Voor de yoghurt-korianderdressing:

  • 1 eetlepel limoensap
  • 2 eetlepels magere natuuryoghurt
  • 0,5 eetlepel olie (bv. koolzaadolie, maïsolie)
  • 1 eetlepel fijngehakte verse koriander
  • Een snuifje peper
  • Een snuifje zout
  • Confituur- of weckpot

Bereidingswijze:

  • Doe de hoeveelheid rijst in een kom lichtgezouten water en laat ongeveer 15 minuten koken.
  • Stoom de zalm gaar met behulp van een steamer of stoommandje. Verdeel de zalm in stukjes en kruid af met peper en zout.
  • Snijd de broccoli in roosjes. Kook of stoom de roosjes gaar. Dit kan bijvoorbeeld ook in de microgolfoven of magnetron door de broccoli in een magnetron bestendige schotel te leggen, +/- 2 eetlepels water toe te voegen en de schaal af te dekken. De kooktijd bedraagt ongeveer 5 minuten op een hoge stand. Kook ook de sojabonen met peul gedurende +/- 5 minuten in lichtgezouten water. Laat ze afkoelen en duw vervolgens de groene boontjes met de vinger uit de peul. Meng de bonen met de stukjes zalm.
  • Snijd de boerenkool in reepjes. Blancheer 3 minuten in lichtgezouten water en laat afkoelen.
  • Snijd de kerstomaatjes middendoor en snipper de ui fijn. Meng beide ingrediënten.
  • Meng alle ingrediënten voor de yoghurt-korianderdressing door elkaar.

Voor de salad jar:

  • Neem een confituur- of weckpot die groot genoeg is. Op de bodem doen we de yoghurt-korianderdressing.
  • De tweede laag bestaat uit groenten die in grote stukken gesneden werden. Zo wordt de dressing tegengehouden. De groenten die het zwaarste wegen, moeten eerst in de pot gedaan worden. In dit recept zijn dit de broccoliroosjes. Gevolgd door de halve kerstomaatjes met de ui.
  • Voeg vervolgens de sojabonen met de zalm toe en daarna de bruine rijst.
  • Leg de reepjes boerenkool bovenaan. Ter afwerking voeg je de zwarte sesamzaadjes toe.

Voedingswaarde

Energie 489 kcal / 1838 kJ
Eiwitten 23.7g
Vetten 15.3g
waarvan verzadigd 2.0g
Cholesterol 28 mg
Koolhydraten 48.8g
waarvan suikers 4.9g
Voedingsvezels 8.3g
Natrium 198 mg

 

Je kan ervoor kiezen om de bokaal even door elkaar te schudden en uit de pot zelf te eten. Of je doet alles op een bord en de salade is onmiddellijk gemengd.

Smakelijk!

Terug naar overzicht