Bechamelsaus op basis van bloemkool

Voor wie wil letten op de inname van koolhydraten, is het niet altijd evident. We kennen al courgetti als vervanging voor pastasliertjes, maar ook bloemkool kent veelzijdige toepassingen: naast bloemkoolrijst (feitelijk grof gemixte stukjes bloemkool) kan je ook op basis van bloemkool een bechamelsaus maken! Veel lichter om te verteren zonder te moeten inboeten in smaak en textuur. Zo kan je die witloofrolletjes, lasagne,... toch nog klaarmaken! De saus is het lekkerst als hij erna nog even mee in de oven kan.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 400g bloemkool (= 1 volledige bloemkool), vers of uit de diepvries
  • scheutje halfvolle melk
  • 2 driehoekjes magere smeerkaas
  • kruiden: snuifje zout, peper, nootmuskaat

Bereidingswijze

Indien je vertrekt vanuit een verse bloemkool, dien je deze eerst in roosjes te snijden en te spoelen. Bloemkool uit de diepvries is kant-en-klaar voor gebruik en hoef je niet eerst te ontdooien. Stoom of kook de bloemkoolroosjes gedurende ongeveer 10 minuten gaar. Gebruik een vergiet om het vocht af te gieten en laat de bloemkool nog even uitlekken. Doe de gekookte/gestoomde bloemkoolroosjes in een blender, samen met het geutje melk en de 2 smeerkaasjes en mix alles tot een glad geheel. Kruid vervolgens af naar eigen smaak.

Energiewaarde per portie voor 1 persoon

Energie 86 kcal
Eiwitten 7.3 g
Vetten 2.0 g
waarvan verzadigd 1.3 g
cholesterol 7 mg
Koolhydraten 6.0 g
waarvan suikers 6.0 g
Voedingsvezels 5.7 g
Natrium 212 mg

Ter vergelijking: bechamelsaus op basis van halfvolle melk en vloeiende bloem (dan geen vetstof nodig) levert per portie 179 kcal aan

Terug naar overzicht