Bosbessenconfituur met chiazaad

Gewone confituur bevat 60 g suiker/100 g, deze suikers zijn zowel afkomstig uit het fruit als de suiker die wordt toegevoegd (kristalsuiker, rietsuiker, honing,…). Er zijn ook al heel wat confituursoorten op de markt met een verminderd suikergehalte (< 40 g suiker/100 g, vb. Effi confituur). Opmerkelijk is dat deze confituur slechts 5 g suiker/100 g bevat, om te zoeten wordt gebruik gemaakt van een kleine hoeveelheid energiearme zoetstof. Deze confituur is zeker en vast ook geschikt voor diabetespatiënten.

Als bindmiddel gebruiken we in dit recept chiazaad. Chiazaadjes kunnen gemakkelijk vocht absorberen en zijn hierdoor uitermate geschikt. Ze bevatten ook gezonde vetzuren (o.a. omega-3 vetten), eiwitten en vezels. In minder dan halfuurtje kan je een lekkere en gezonde confituur op tafel toveren. Je kan de confituur eten als broodbeleg maar ook als toevoeging aan havermout of yoghurt.

Ingrediënten (voor 1 potje):

  • 300 g bosbessen (vers of diepvries)
  • Zoetstof (vb. Tagatesse, Stevia, Canderel sugarly,…). Stel de hoeveelheid zoetstof gelijk aan 45 g suiker (= 3 eetlepels). De zoetkracht ten opzichte van suiker wordt steeds weergegeven op de verpakking van een zoetstof.
  • 2,5 eetlepels chiazaad
  • Enkele druppels vanillearoma (vb. Dr. Oetker)

Bereidingswijze:

Breng de bosbessen en de zoetstof aan de kook. Roer regelmatig en laat het mengsel gedurende 5 minuten op een laag vuur sudderen. Pureer de bosbessen met een aardappelstamper of vork en roer de chiazaadjes erdoorheen. Laat vervolgens 15 minuten koken op een laag vuur en voeg de druppels vanillearoma toe. Haal van het vuur eens de confituur dik wordt. Laat daarna afkoelen. De confituur kan 1 week lang in de koelkast bewaard worden.

Tip: varieer met andere fruitsoorten zoals frambozen, aardbeien, rabarber,..

Voedingswaarde (per 100g)

Energie 71 kcal
Eiwitten 2,0 g
Vetten 2,2 g
waarvan verzadigd 0,2 g
Cholesterol 0 mg
Koolhydraten 6,5 g
waarvan suikers 5 g
Voedingsvezels 8,7 g
Natrium 2 mg

 

Bron:

https://www.renskroes.com/chiajam/

Terug naar overzicht