Kipsaté met pindasaus uit Bali

Ik ging deze zomer op huwelijksreis naar Bali. Wat een topland qua eten (ook de porties zaten zoals het moet)! Alles draait ginder rond de smaakmakers chili, gember, limoen, citroengras, sojasaus, kokos,... Die zijn allemaal arm in calorieën (op de kokos na), maar een bom in smaak. Een heel populair gerecht in Bali is sate ayam. Ik maakte voor jullie een lijnvriendelijke versie. Door de kokosmelk te vervangen door kokoswater spaar je een hele hoop calorieën uit.

 

Benodigdheden per persoon

Voor de saus

  • 30 g pinda's, gezouten (indien het minder zoutig mag zijn, mag je dit uiteraard ongezouten kopen)
  • 2 stengels citroengras
  • groot stuk gember
  • 1 chilipepertje (mag ook meer zijn als het pittiger mag)
  • 50 ml kokoswater
  • sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels sojasaus

Voor de rest van het gerecht

  • 75 g wortel
  • 75 g rode paprika
  • 75 g Chinese kool
  • 100 g kipfilet
  • 30 g ongekookte bruine rijst (= half zakje)

 

Bereiding

Doe de pindanoten in een blender en mix fijn. Schil het stuk gember en snijd fijn. Was de chilipeper, ontdoe van de pitjes en snijd fijn. Hou eventueel enkele chilistukjes langs de kant ter presentatie. Doe hetzelfde met het citroengras. Voeg nu de stukjes gember, chili en citroengras toe bij de gemixte pinda's en mix fijn. Knijp het sap van de limoen hierbij uit en voeg het kokoswater en de sojasaus toe. Blender alles nog eens goed door tot een dikke saus. Kruid nog bij indien nodig met eventueel extra chili, gember, soja, limoen,...

Kook de rijst volgens de instructies van de verpakking. Spoel alle groenten, schil de wortel en ontdoe de paprika van de zaadjes. Snijd alle groenten in reepjes. Wok alle groenten in een pan. Snijd de kip in blokjes en steek telkens een 3-tal blokjes op een satéstokje. Bak de kip op de grill en warm ondertussen de saus op. Je kan kiezen of je de saus op de kip serveert of liever apart in een klein kommetje. Indien de rijst gaar is, giet in een koffiekopje en duw aan. Zet het kopje omgekeerd en zo krijg je een bolletje rijst. Eventueel kan je nog serveren met de opzij gehouden chilistukjes.

Energie per portie van 1 persoon

Energie  557 kcal/2328 kJ
Eiwitten 39.2 g
Vetten 17.6 g
waarvan verzadigd 3.8 g
Cholesterol 62 mg
Koolhydraten 52.9 g
waarvan suikers 12.4 g
Voedingsvezels 9.2 g
Natrium 2070 (door de gezouten pinda's)

 

Terug naar overzicht